Wie is Vie

Vienna Romanée, 31 jaar, geboren 8 April 1987 te Apeldoorn.
Huidige woonplaats Leiden. Atletiekvereniging Leiden Atletiek.
VO docent, beeldende kunst en vormgeving.

Hardlopen is mijn passie. Een uit de hand gelopen hobby. Verslaving misschien? Hardlopen maakt me gelukkig. Geeft me vleugels en laat me de tijd doen vergeten. Als ik loop voel ik me vrij.

Rond mijn 11e volgde ik mijn grote broer en werd lid van AV’34 Apeldoorn. Wanneer je net op atletiek gaat, start je vaak met “alle” onderdelen. Later kun je kiezen voor de meerkamp of losse onderdelen. Ik koos voor sprint en horde. Toen ik 20 was verhuisde ik naar Leiden en niet veel later melde ik mij bij Leiden atletiek. In eerste instantie bij de hordegroep en na een jaar stapte ik over naar de sprint (400m). Rond mijn 24ste besloot ik iets heel anders te gaan doen, en ging ik van de sprint groep van Martijn de Lange naar de MILA groep van Bram Wassenaar. Wil je meer weten over de reden achter deze overstap? Lees dan mijn hele verhaal hier.

Mijn prestatie drang is altijd enorm geweest en heeft me veel plezier in het sporten ontnomen. In 2017 heb ik een tijdje niet bij de club getraind en in April 2018 besloot ik naar een minder wedstrijdgerichte groep te gaan. De groep van Tim Brouwer de Koning.

Het plezier terug vinden in het hardlopen was mijn doel. Tijden hoefden er niet meer toe te doen, gewoon genieten van het feit dat ik gezond ben en kán hardlopen. Met deze woorden melde ik mij bij Tim en hij nam mij op in zijn loopgroep. Een zeer gemêleerd gezelschap. Zowel in leeftijd als in doelen. Ik voelde me er snel thuis. Een gezellige groep waar ik helemaal mezelf durf te zijn, zonder dat ik een druk van buitenaf voel om te presteren. Een druk die overigens altijd vanuit jezelf komt.

Ja, ik had doelen in mijn hoofd. Tijden die ik wilde lopen. Maar deze doelen zouden zijn voor 2019. Het doel voor nu was; plezier hebben in wat ik doe.
Er ging echter iets mis… Ik haalde in 2018 niet alleen het doel om plezier op nummer één te zetten. Met het loslaten van de prestatiedruk, met het bewust genieten van elke stap die ik zet en het veranderen van mijn gemene pushende mindset naar een mindset vol zelfvertrouwen, haalde ik al een groot deel van mijn tijdsdoelen.

Momenteel vlieg ik als ik loop. Elke stap gaat vanzelf en kost geen moeite. Ik zit duidelijk in de runnershigh. Je zou me s’nachts wakker kunnen maken voor hardlopen en als het mogelijk zou zijn zou ik nog meer lopen dan ik nu al doe. Niet omdat ik moet van mezelf, maar omdat elke stap genieten is. Ook kan ik me erbij neer leggen dat het niet elke dag vanzelf gaat. Soms wil je lichaam gewoon even niet; dan ga ik in stapje terug, een tandje langzamer of plan ik een rustdag in. Luisteren naar de staat van je lichaam; wat kan ik vandaag?

Ja, tegenwoordig sta ik aan de start van een wedstrijd met een tijdsdoel. Scherpe doelen ook, zoals ik altijd had. Doelen die je alleen kunt halen als alles mee zit; je fitheid, het weer.. Als alle omstandigheden goed zijn, voel ik dat ik bepaalde tijden kan lopen. Er is één groot verschil met “vroeger”. Als ik het doel niet haal, ben ik net zo gelukkig. Genoeg anderen moment om het doel nog te halen. Vandaag was dit wat ik kon en dat is goed genoeg.

Tijdens de wedstrijden kijk ik niet meer op mijn horloge naar het tempo en de tijd. Ik draag hem wel om later terug te kunnen kijken naar alle data. Dat vind ik gewoon leuk om te kunnen doen. Tijdens de wedstrijden loop ik op gevoel. Wat kan ik vandaag? Ik wil het uiterste uit mezelf halen, wat er op die dag in ziet. Ik loop niet tegen anderen en ook mijn plek wil ik niet mee laten spelen in mijn plezier. Ik geloof in mezelf en mijn kracht. Ik vertrouw dat ik het uiterste er uit kan halen wanneer ik luister naar mijn lichaam. Welke tijd er ook uit komt, of ik nou eerste of laatste wordt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is P1020306.jpg

Het niet halen van een tijd, voelt niet meer als falen. Tijdens één van mijn 5km wedstrijden vroegen mensen vooraf wat mijn doel was. “Onder de 19min”, was mijn antwoord. Ik haalde alles uit mezelf die wedstrijd, zonder in negatieve push gedachten te komen. Ik ging diep zonder dat het een marteling was. Ik kwam in 19.10 min over de finish en voelde me gelukkig en trots. Mijn tijdsdoel had ik niet gehaald, maar ik kon mezelf pushen én blijven genieten. Wat wil ik nog meer?

Gelopen tijden sinds ik bij Tim train;
3000m baan; 10.52min
5km weg; 19.10min
15km (zeven heuvelen); 1.01.22 uur

Doelen voor 2019;
– 5km weg; onder de 19min
– 10km CPC 10maart; onder de 39min

Daarna wil ik me gaan richten op de 1500m en 3000m baan. Wat ik daar neer kan zetten vind ik nog moeilijk in te schatten. Ik hoop op mooie PR’s en anders een baanseizoen waar ik genoten heb van een fit lichaam en een gezonde mindset.

Wanneer je geniet van het hardlopen, is elke wedstrijd gewonnen.

Liefs en veel lees- en loopplezier!

Vienna Romanée
Instagram; Running Miss Yellow Pants
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s